
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega: w metce tatarskiej wyprodukowanej w zakładach mięsnych Prosiaczek w Krąplewicach (gm. Jeżewo) wykryto bakterie salmonelli. Nie należy spożywać tego produktu!
We wtorek, 30 listopada Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące obecności pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu: Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g, wyprodukowanej przez Zakłady Mięsne Prosiaczek w Krąplewicach.
29 listopada (poniedziałek) Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu wydał Decyzję wstrzymującą produkcję tego rodzaju kiełbasy. "Prosiaczek" wszczął już procedurę wycofywania wyrobów ze sklepów.
GIS zaleca, aby nie spożywać kiełbasy z partii, której dotyczy komunikat. Jeżeli macie w swojej lodówce metkę tatarską z "Prosiaczka" oznaczoną numerem partii 0211101071, z datą przydatności do spożycia do 01.12.2021 r. - lepiej ją jak najszybciej wyrzucić.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
tę kiełbasę, a nie tą