
Ponad 50 osób uczestniczyło w konferencji popularno-naukowej “Kuchnia kociewska dla każdego” zorganizowanej w GOKSiR w Górnej Grupie (gm. Dragacz). Wśród uczestników znaleźli się regionaliści, wykładowcy akademiccy, nauczyciele, uczniowie, przedstawiciele samorządów instytucji kultury i organizacji pozarządowych.
Konferencja była ostatnim punktem projektu “Kuchnia kociewska dla każdego, czyli zachowanie dziedzictwa lokalnego obszaru Kociewia”. Realizował go powiat świecki realizował dzięki środkom pozyskanym z Unii Europejskiej.
Prelegentki pochodzące z trzech powiatów kociewskich przybliżyły gościom szeroko pojętą tematykę dziedzictwa Kociewia.
Regionalistka dr hab. Maria Pająkowsa-Kensik wygłosiła wykład Smaki i smaczki ukryte w kociewskich słowach, a antropolog dr Izabela Chudzyńska opowiedziała o Tradycyjnej kuchnia od “kuchni” – czyli jak powstają regionalne potrawy. Następnie Gabriela i Ewa Firgon (właścicielki Karczmy “Pod Wygodą” w Suminie) mówiły o Dziedzictwie Kulinarnym na Kociewiu, a Mirosława Gołyska (przewodnicząca KGW Belno) w rozmowie z Piotrem Kończewskim wspominała Smaki swojego dzieciństwa. O “jesciu” na Kociewiu – fefernuski, grochowinki, bómbómy z dekla i innych smakowitościach opowiedziała prezes Stowarzyszenia Kociewskie Forum Kobiet Krystyna Gierszewska. Konferencję zakończyło wystąpienie sekretarz powiatu świeckiego Iwony Karolewskiej o koszyku smaków powiatu świeckiego.
Konferencja była transmitowana w internecie. Nadal można ją oglądać na kanale powiatu.
Efektem projektu jest książka zawierająca 25 przepisów na tradycyjne dania kuchni kociewskiej.
W w Izbie Regionalnej Ziemi Świeckiej do 23 grudnia można również oglądać wystawę zdjęć ilustrujących to, co działo się podczas warsztatów dla mieszkańców przybliżających smaki Kociewia.
Fot. i materiał: Powiat świecki
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie