
Dziś (10 maja) po raz dziewiąty w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu odbył się konkurs im. W. Kulerskiego „Kuchnia czasów Ludwika Rydygiera”. Potrawy, według przepisów sprzed 100 lat, przygotowali także reprezentanci z naszego powiatu
Jury oceniło potrawy z warzyw u sosy przygotowane przez 19 drużyn w kategoriach: szkół podstawowych, szkół średnich oraz kół gospodyń i innych.
Przepisy pochodziły z książki kucharskie Wiktora Kulerskiego pt. „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego”. Jak podkreślają organizatorzy sędziowie musieli dokonywać trudnych wyborów, podkreślając na każdym kroku profesjonalizm poszczególnych drużyn. Pod uwagę brano nie tylko walory smakowe, ale również prezentację i sposób przygotowania.
Reprezentantki Koła Gospodyń Wiejskich w Jeżewie ponownie okazały się niezwyciężone i zdobyły pierwsze miejsce w konkursie. Uplasowały się przed zespołem z Dusocina i Kołem Gospodyń Wiejskich w Mokrem. - Wracamy z I miejscem. Po raz kolejny udało nam się godnie zaprezentować naszą gminę - komentuje Jolanta Robert, która razem z Magdaleną Ziółkowską oraz Grażyną Gadzińska reprezentowały Koło Gospodyń Wiejskich w Jeżewie.
Serdecznie gratulujemy sukcesu!
zdjęcia: Jolanta Robert, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie