Reklama

Nastał sezon zapraw, a to jest dobry rok dla warzyw- mówi plantator z Bratwina

Największe uprawy buraków ćwikłowych z ziemi w okolicy są w Bratwinie (gm. Dragacz). A ruszył sezon na przetwory i to ważna informacja dla ich miłośników, zwłaszcza, że ceny “od  rolnika” mocno odbiegają od marketowych

Krzysztof Aleksandrowicz ma kilka hektarów pól z warzywami. Część (jak np. ogórki) uprawia w tunelach foliowych, ale buraki ćwikłowe, seler, pietruszkę i pasternak w ziemi. -W tym roku jest o wiele większe zainteresowanie warzywami do tzw. zapraw (weków) - mówi rolnik. - Chyba drożyzna w sklepach i moda na zdrową żywność mają na to wpływ. Zwłaszcza, że ceny bezpośrednio od rolnika nie zmieniły się w stosunku do zeszłorocznych. A plony  wszystkich warzyw są bardzo dobre. Drożyzna dotyczy głównie marketów, ale to już wybór klientów - mówi.

Plantator podkreśla że warzywa tym roku są bardzo udane - Buraczki ćwikłowe są w tym roku nadzwyczaj słodkie -mówi. - Było wiele słońca i nie zabrakło im wody, a my bardzo szanujemy wodę w gruncie, dlatego po jesiennych zbiorach naruszamy go na krótko przed wysiewem buraków na początku kwietnia - dodaje. Gospodarz uprawia buraczki ćwikłowe w odmianie okrągłej i podłużnej na 2 ha gruntu. Okrągłe to holenderska odmiana Wodan, a podłużne są odmiany Alto. Aleksandrowicz podkreśla że liczy się w nich wygląd i smak. - Klienci kupują głównie oczami ale tegoroczne zadowolą też smakiem. Tegoroczne korzenie są jędrne, pełne i o właściwym kolorze, liście zdrowe, a smak niemal słodki - podkreśla. Odpowiada za to właściwe nawodnienie i nasłonecznienie.

Pierwsze zbiory młodych buraczków na popularną botwinkę były ok. 20 czerwca. Już wtedy ponoć zapowiadały się dobrze. Wielu ludzi takie młodziutkie zaprawia jako małe kulki, lub smaży z masłem i liśćmi jako tzw. świeżynkę. Obecnie warzywa są rozwinięte i dojrzałe. Zaczął się okres zapraw, a i wielu ludzi - Co jest modne od roku, kiszą je i robią bardzo zdrowy sok - tłumaczy. W gospodarstwie Andruszkiewiczów takiego soku nie wytwarzają, kiszą za to kapustę i ogórki.

Liście młodego buraka są świetne w pierwszym zbiorze. Potem pojawia się na nich chwościk, pod wpływem którego liście matowieją, tracą połysk, brązowieją i muszą być opryskiwane. Po tym zabiegu liście bezwzględnie nie nadają się do spożycia. Buraczki są zbierane przed  pierwszymi  przymrozkami do listopada, bo mróz je niszczy. - Plony przechowujemy w skrzyniopaletach i trafiają do dystrybucji do następnego czerwca- mówi rolnik. 

Plantator większe nazywa przemysłowymi, bo trafiają do przetwórni, gdzie są łatwiejsze w obróbce, gotowaniu, ucieraniu i takie gabaryty podnoszą wydajność pracujących tam urządzeń. - Natomiast klienci wolą mniejsze - mów pan Krzysztof. - Przetwarzają je na różne sposoby. Gotują, ucierają na wiórki czy na masę, łączą z jabłkiem i innymi warzywami, potem zaprawiają i są świetnym dodatkiem do obiadów na zimę. A ćwikła to wspaniały magazyn witamin i minerałów no i przede wszystkim przeciwutleniaczy - tłumaczy. Gospodarz dostarcza warzywa na hurt, do odbiorców gastronomicznych (restauracji i zakontraktowanych stołówek).

Prowadzi sprzedaż bezpośrednią dla przyjezdnych do Bratwina 41. Wspólnik i zarazem syn- Dawid, dostarcza warzywa, w tym m.in. buraczki pod adres klienta, a można go spotkać też w piątki i soboty na rynku w Świeciu na reaktywowanym targowisku produktów rolnych.

Ceny, jak podkreśla gospodarz nie zmieniły się w stosunku do zeszłego roku ze względu na świetne plony. - Burak tzw. przemysłowy (czyli duży) jest za 0,5-0,6 zł/ kg, a konsumencki po 1-1,2 zł /kg. W zeszłym roku te ceny były w granicy 0,1 zł tańsze. - Z tegorocznymi cenami to jeszcze pokaże drugi zbiór - podkreśla plantator. - My tego nie robimy, ale wielu producentów uprawia buraczki w tzw. “poplonie”, czyli ziemi po wczesnych ziemniakach, wczesnej kapuście, wysiewany w końcu czerwca i niebawem będzie zbiór tego wysiewu. A tegoroczny “poplon” zapowiada się słabo, bo było zbyt sucho na takie uprawy, np. spod włókniny - tłumaczy. Te ceny z pierwszego zbioru są pewne i są takie jak mówię, ale drugi zbiór jest zagadką - kończy.   




 

Aplikacja nswiecie.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo nSwiecie.pl




Reklama
Wróć do