Reklama

Kamila Szymańska, szefowa kuchni w restauracji hotelu Vistula w Świeciu. Zobaczcie jej świąteczny przepis

Pani Kamila w 2020 roku wygrała Ogólnopolski Konkurs Dobrego Smaku w Poznaniu, przyrządzając udka kaczki. Dla Czytelnikow naszej gazety zgodziła się podzielić z redakcją swoim przepisem na pieczoną kaczkę, która może uświetnić świąteczny obiad

Pani Kamila Szymańska jest szefową kuchni w restauracji hotelu Vistula w Świeciu.

– Najbardziej lubię przyrządzać mięsa i ryby – mówi pani Kamila. – Lubię najróżniejsze rodzaje mięsa, od drobiu po sarny i dziki. Nie przepadam za przyrządzaniem ciast i tortów, bo w cukiernictwie trzeba się bardzo ściśle trzymać przepisu, a to nie jest dla mnie łatwe – dodaje. Pani Kamila dzieli się swoimi przepisami na Instagramie pod nazwą @wysmakowana_. – Sam pomysł, aby założyć taki profil wyszedł od moich bliskich – mówi pani Kamila. – Chciałam przez to pokazać, że moje dania można przyrządzić w domu, nie potrzeba do nich ani profesjonalnej kuchni, ani wyszukanych składników – dodaje. 

Pani Kamila przyznaje, że bardzo lubi podpatrywać zagraniczne strony internetowe i wykorzystywać nowe techniki i smaki, modyfikując tradycyjne przepisy i nadając im nowe oblicze. Dzięki nim rozwija swoją kreatywność i poznaje najnowsze kulinarne trendy. – Na razie jednak skupiam się na przygotowaniach do Świąt, nowości muszą poczekać do wiosny – śmieje się szefowa kuchni. Pani Kamila zdradziła, że jej marzeniem jest otworzenie własnej restauracji z tradycyjnym polskim menu, a jej konta społecznościowe mają pomóc jej zapoznać przyszłych klientów z jej daniami.

Pani Kamila w 2020 roku wygrała Ogólnopolski Konkurs Dobrego Smaku w Poznaniu, przyrządzając udka kaczki. Dla Czytelnikow naszej gazety zgodziła się podzielić z redakcją swoim przepisem na pieczoną kaczkę, która może uświetnić świąteczny obiad. – Najlepiej, żeby to była kaczka z gospodarstwa, taka, która chodziła po podwórku, bo jest smaczniejsza, tłustsza, łatwiej wydobyć z mięsa wszystkie smaki. Przygotowuję ją w całości. Na początek moczę ją przez dobę w solance, złożonej z 50 gramów soli i 20 gramów cukru na litr wody. Kaczka musi być cala zanurzona w solance. Dzięki temu mięso skruszeje i lepiej przyjmie smak przypraw. Po dobie przyprawiam ją świeżym majerankiem lub tymiankiem. Całą sporą garść wkładam do środka kaczki, razem z jabłkami, śliwkami lub gruszkami. Można też dać śliwki suszone lub wędzone, ale te ostatnie raczej ciężko dostać w sklepach. Tak nadziewaną kaczkę piekę w rękawie foliowym w zależności od jej wagi około dwóch godzin w temperaturze 150-160 stopni. Na ostatnie pół godziny otwieram rękaw i zwiększam temperaturę do 180 stopni, żeby skórka się skarmelizowała i była chrupiąca. Taka kaczka jest bardzo łatwa w przygotowaniu, aromatyczna i soczysta – poleca szefowa kuchni.


 

Aplikacja nswiecie.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo nSwiecie.pl




Reklama
Wróć do