
W Lipinkach podsumowano projekt "W poszukiwaniu zaginionych smaków". Podczas gali sporo się działo
– Projekt wypadł świetnie – mówi Katarzyna Kuffel, współorganizatorka projektu - Udało się nam połączyć modne ostatnio gotowanie z literaturą. To była niesamowita przygoda. Bardzo chcielibyśmy kontynuować przedsięwzięcie, zależy to jednak od wielu czynników – dodaje.
W piątek, 18 września o godzinie 17 na boisku szkolnym w Lipinkach odbyło się uroczyste zakończenie projektu Badaczy historii Lipinek i okolicy (gm. Warlubie) pod nazwą W poszukiwaniu zaginionych smaków. W ubiegłym roku dokumentowali historię i kulturę Lipinek, w tym skupili się na kuchni regionalnej. Do wspólnego gotowania zaproszeni zostali współcześni pisarze: Sylwia Chutnik, z którą gotowali gapsi rosół i krucholce, Robert Małecki który przyrządził z uczniami bulwiarz i bómbómy, a także Katarzyna Bonda, która ugotowała eintopf i czarcie pianki. W projekcie udział wzięło 12 dzieci ze Szkoły Podstawowej w Lipinkach i Warlubiu oraz Przedszkola w Skrwilnie.
Po części oficjalnej, przyszedł czas na projekcję filmu z przebiegu projektu i pozdrowień od pisarzy oraz obejrzenie wystawy zdjęć. Partnerzy projektu przygotowali gry i zabawy, warsztaty plastyczne oraz kociewski jedzenie. Wszystko przy akompaniamencie Kapeli Kociewskiej Burczybas.
fot. nadesłane
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie