
W Wiosce Chlebowej można zobaczyć cały proces wytwarzania chleba, od kłosa, do wypieku w piecu chlebowym
Cyprian Kamil Norwid w wierszu Moja piosenka pisał:” Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba Podnoszą z ziemi przez uszanowanie Dla darów nieba, Tęskno mi, Panie.” Te słowa wybitnego poety tworzącego w czasach romantyzmu wzięli sobie do serca mieszkańcy wsi Jania Góra, którzy właśnie chleb, symbol owocu ciężkiej pracy rolników przyjęli jako motyw przewodni swojej wioski tematycznej. Zdecydowali się na to, ze względu na tradycje wypiekania chleba oraz uprawy zbóż.
Wioski tematyczne to projekt, który ma za zadanie ożywić wieś i zachęcić mieszkańców do współdziałania, poprzez skupianie ich wokół jednego tematu. Mieszkańcy wsi Jania Góra solidarnie postanowili utworzyć Wioskę Chlebową. Inicjatorem tego przedsięwzięcia była Danuta Megger, koordynatorka całego projektu, z zawodu nauczyciel, która tej inicjatywie oddała swoje serce, a z racji zbliżającej się emerytury ma wiele planów i marzeń dotyczących rozwoju tego projektu.
Jania Góra to mała wioska rolnicza, o niskiej klasie jakości ziemi. Przeważają tam klasy nadające się do uprawy zbóż. Dawniej w Wiosce Chlebowej było więcej małych gospodarstw, dziś ziemię uprawia kilku rolników, którzy wyspecjalizowali się i powiększyli swoje gospodarstwa. We wsi, która szczególnie ukochała chleb goście mogą nauczyć się rozpoznawać gatunki zboża, dowiedzieć się, jak dawniej wyglądało życie na wsi, czym zajmował się gospodarz lub w co bawiły się dzieci. Można nawet zapisać się na lekcje z życia dawnego rolnika. W Janiej Górze istnieje możliwość prześledzenia całego procesu powstawania chleba, począwszy od obserwacji kłosów, poprzez pokaz tradycyjnego młócenia zboża, przygotowania ciasta, a kończąc na wspólnym wypieku pachnących bochenków, w wyjątkowym piecu chlebowym, który powstał dzięki wsparciu gminy Świekatowo, oraz aktywnemu zaangażowaniu mieszkańców wsi.
– Zapach gorących bochenków wyjętych z pieca przenosi wiele osób w czas dziecięcych lat – opowiada pani Megger – Jest to niesamowite uczucie być świadkiem tych szczególnych chwil i niejednokrotnie wzruszenia naszych gości - dodaje.
Ze względu na specyfikę pieca utworzono zespół, którego zadaniem było opracowanie receptury, oraz nauka pieczenia w takiej technologii. Dzięki gospodyniom, które dawniej piekły chleb w swoich domach, po wielu próbach wypracowano idealny przepis. Mieszkańcy Janiej Góry, by podkreślić ich szacunek do chleba, od 11 lat, w każdą drugą sobotę września organizują Festiwal Chleba. Można wtedy obejrzeć pokaz działania starych rolniczych maszyn, takich jak młockarnia, czy kierat oraz sprzętu gospodarstwa domowego. W zeszłym roku festiwal ten z racji panującej pandemii się nie odbył ale organizatorzy mają ogromną nadzieję, że rok 2021 okaże się dla wszystkich łaskawszy i amatorzy pachnących bochenków będą mogli przyjechać do Janiej Góry na wspólne świętowanie.
Atrakcji w Wiosce Chlebowej jest wiele, przygotowane są nawet specjalne oferty dobrane do wieku gości. Każdy z odwiedzających od maja do października, wzorem dawnych gospodyń ma okazję do wypieku własnoręcznie wyrobionego chleba bądź pokonania ścieżki edukacyjnej, której motywem przewodnim jest symbol owocu pracy gospodarzy. - Wioska Chlebowa to miejsce gdzie uczy się szacunku do chleba i ciężkiej pracy rolnika - opowiada Danuta Megger. - Mieszkańcy Janiej Góry są szczęśliwi, że mają realny udział w budowaniu świadomości odwiedzających ich gości - daje z dumą.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie