Reklama

Festiwal Smaku w Grucznie. Te przysmaki wygrały w konkursach

W trakcie Festiwalu Smaku wybrano Smak Regionu, Smak Roku oraz Miód Roku

Już w zeszłym tygodniu, kilka dni przed smaym Festiwalem, informowaliśmy o  rozstrzygnięciu festiwalowych konkursów. W sobotę poznaliśmy laureatów:

W kategorii “Smak Regionu 2021” decyzję podjęło jury w składzie: Iwona Karolewska,
Piotr Kończewski, Szymon Wacławik, Przemysław Wiśniewski. Zwyciężyła firma Olchowy Dymek z Bukowca za pasztet, a SM z Drzycimia otrzymała wyróżnienie za Ser Henryk.

W kategori "Smak Roku" zwycięzców wybierało jury w składzie: Jarosław Dumanowski, Piotr Przybyło, Piotr Kosiński, Marek Gąsiorowski.

W kategorii „Przetwory mięsne i wędliny” tytuł "Smak roku 2021" otrzymał Stanisław Broniarczyk za Schab Pieczony z kością. Wyróżnienie otrzymała Aleksandra Kowalska za Rilletes z gęsi oraz Stanisław Broniarczyk za szynkę z udźca.

W kategorii "Przetwory owocowe i warzywne" zwyciężył Józef Siadak za sześcioletni ocet balsamiczny z malin, który otrzymał również Grand Prix. Wyróżnienie otrzymali Zbigniew Musiał za olej makowy oraz Michał Winkler za ocet z morwy.

Chleb z ziarnami Danuty Urtnowskiej wygrał w kategorii "Przetwory piekarnicze i cukiernicze.

Smakiem Roku 2021 w kategorii "Przetwory mleczne" okazał się oscypek od Wojciecha Komperdy. Wyróżniono także ser dojrzewający z Borów Tucholskich ze Spółdzielni Mleczarskiej z Drzycimia oraz twarożek ze szczypiorkiem zgłoszony przez KGW z Zarośla „Komysze”.

W kategorii "Potrawy wyróżnienia otrzymali: Aleksandra Kowalska za gołąbki, Małgorzata Fik za syrop z kwiatów głogu i Tomasz Paul za miód z miętą.

Miód Roku wybierali Agnieszka Romanowicz, Czesław Wejner, Łukasz Woźniak, Agnieszka Naryśkiewicz, Dorota Szczepańska. Tytuł Miodu Roku 2021 otrzymał miód wrzosowy z pasieki Sławomira Wnuka z Lniana. Jury wyróżniło także miód rzepakowy z Pasieki GUCIO Jadwigi i Zbigniewa Stożków oraz miód spadziowy z pasieki rodzinnej Sławomira Wnuka.

W konkursie „Artystów i Dziennikarzy” jury w składzie: Magdalena Kawalec-Segond, Witold Wróbel, Maciej Figas, Krystyna Stepczyńska, Jakub Keller wręczyło wyróżnienia za oscypek dla Wojciecha Komperdy, kiełbasę kruchą dla GS Pruszcz oraz za szynkę z Jelenia dla Jana Myśliwiec. Grand Prix zostało przyznane Michałowi Winklerowi za ocet z morwy.

Wszystkim zwycięzcom gratulujemy!

Aplikacja nswiecie.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo nSwiecie.pl




Reklama
Wróć do