
W trakcie Festiwalu Smaku wybrano Smak Regionu, Smak Roku oraz Miód Roku
Już w zeszłym tygodniu, kilka dni przed smaym Festiwalem, informowaliśmy o rozstrzygnięciu festiwalowych konkursów. W sobotę poznaliśmy laureatów:
W kategorii “Smak Regionu 2021” decyzję podjęło jury w składzie: Iwona Karolewska,
Piotr Kończewski, Szymon Wacławik, Przemysław Wiśniewski. Zwyciężyła firma Olchowy Dymek z Bukowca za pasztet, a SM z Drzycimia otrzymała wyróżnienie za Ser Henryk.
W kategori "Smak Roku" zwycięzców wybierało jury w składzie: Jarosław Dumanowski, Piotr Przybyło, Piotr Kosiński, Marek Gąsiorowski.
W kategorii „Przetwory mięsne i wędliny” tytuł "Smak roku 2021" otrzymał Stanisław Broniarczyk za Schab Pieczony z kością. Wyróżnienie otrzymała Aleksandra Kowalska za Rilletes z gęsi oraz Stanisław Broniarczyk za szynkę z udźca.
W kategorii "Przetwory owocowe i warzywne" zwyciężył Józef Siadak za sześcioletni ocet balsamiczny z malin, który otrzymał również Grand Prix. Wyróżnienie otrzymali Zbigniew Musiał za olej makowy oraz Michał Winkler za ocet z morwy.
Chleb z ziarnami Danuty Urtnowskiej wygrał w kategorii "Przetwory piekarnicze i cukiernicze.
Smakiem Roku 2021 w kategorii "Przetwory mleczne" okazał się oscypek od Wojciecha Komperdy. Wyróżniono także ser dojrzewający z Borów Tucholskich ze Spółdzielni Mleczarskiej z Drzycimia oraz twarożek ze szczypiorkiem zgłoszony przez KGW z Zarośla „Komysze”.
W kategorii "Potrawy wyróżnienia otrzymali: Aleksandra Kowalska za gołąbki, Małgorzata Fik za syrop z kwiatów głogu i Tomasz Paul za miód z miętą.
Miód Roku wybierali Agnieszka Romanowicz, Czesław Wejner, Łukasz Woźniak, Agnieszka Naryśkiewicz, Dorota Szczepańska. Tytuł Miodu Roku 2021 otrzymał miód wrzosowy z pasieki Sławomira Wnuka z Lniana. Jury wyróżniło także miód rzepakowy z Pasieki GUCIO Jadwigi i Zbigniewa Stożków oraz miód spadziowy z pasieki rodzinnej Sławomira Wnuka.
W konkursie „Artystów i Dziennikarzy” jury w składzie: Magdalena Kawalec-Segond, Witold Wróbel, Maciej Figas, Krystyna Stepczyńska, Jakub Keller wręczyło wyróżnienia za oscypek dla Wojciecha Komperdy, kiełbasę kruchą dla GS Pruszcz oraz za szynkę z Jelenia dla Jana Myśliwiec. Grand Prix zostało przyznane Michałowi Winklerowi za ocet z morwy.
Wszystkim zwycięzcom gratulujemy!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie