Reklama

XVI. Festiwal Smaku już 20-21 sierpnia. Pierwszego dnia w Grucznie będzie hucznie, czyli III Walne Plachandry

SIER20

godz: 09:00

Będą konkursy, występy, pokazy kulinarne, rolnicze i pasterskie. Będzie smacznie, ludowo i kolorowo. Będzie wszystko, po co przyjeżdża do Gruczna rokrocznie ponad 20 tys. ludzi w dwa dni. W tym roku będą też kociewskie plachandry

Festiwal Smaku w Grucznie tradycyjnie odbędzie się w przedostatni weekend sierpnia. W tym roku święto amatorów naturalnych i tradycyjnych smaków odbędzie się w dniach 20-21 sierpnia.

- Ruszyła machina organizacyjna XVI festiwalu, który w tym roku odbędzie się pod hasłem „W Grucznie będzie hucznie, czyli III Walne Plachandry” - mówi Jarosław Pająkowski z Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły i Komitetu Organizacyjnego imprezy. - Miejsce pozostaje bez zmian, będzie to urocza dolina przy Starym Młynie w Grucznie. Pierwszy dzień zdominują III Walne Plachandry Kociewskie, czyli impreza stricte o charakterze regionalnym. Uczestnicy tego dnia obejrzą zespoły ludowe i nie tylko, które będą rywalizowały w Konkursie Piosenki Kociewskiej - mówi.

Tę edycję przyszło organizatorom i partnerom festiwalu przygotowywać w czasie boomu podwyżek wszystkiego. Nieznacznie - jak podkreśla Pająkowski - odczują to też wystawcy. - Najbardziej zmuszeni byliśmy podnieść ceny wystawcom z dziedzin pszczelarskich - mówi. - Od kilku lat tego nie robiliśmy, a ceny miodu w tym czasie wzrosły niemal trzykrotnie. Ceny udziału dla pozostałych wystawców wzrosną naprawdę nieznacznie, o kilka procent, nie więcej jak o połowę obecnej inflacji - uspokaja. 

Wzrost cen wszystkiego generuje podwyżki w kosztach przygotowania samej imprezy. Obecnie dopinane są szczegóły partycypacji partnerujących imprezie urzędów (starostwa powiatowego, organizującego plachandry, gminy Świecie i innych) oraz firm.

Zgłoszenia i zamówienia na powierzchnię wystawienniczą oraz zgłoszenie wyrobów do konkursów można składać do 26 lipca. Formularz zgłoszeniowy  i regulamin udziału w imprezie dostępne są na stronie www.festiwalsmaku.pl.

W tym roku w ramach Festiwalu Smaku odbędą się konkursy:
Smak Roku, który będzie przyznawany w kategoriach: przetwory mięsne i wędliny, przetwory warzywne i owocowe, przetwory piekarskie i cukiernicze, przetwory z mleka, produkty innowacyjne (ze względu na składniki lub metody wytwarzania), „Dary lasu”, potrawy, inne produkty spożywcze (w tym przetwory z ryb),
Miód Roku w ramach Święta Miodu,
Turniej Nalewek i destylatów kraftowych,
Konkurs dla dużych producentów artykułów spożywczych.
Dodatkowo odbędzie się otwarty konkurs w specjalnej kategorii na „Smak Kociewia” - Będą to zmagania pod patronatem starostów starogardzkiego, świeckiego i tczewskiego na najsmaczniejszą kociewską potrawę. Potrawy zostaną ocenione przez specjalne jury ze szczególnym uwzględnieniem smaku dania, ale także wierności z tradycją obowiązującą w kulinariach na terenie Kociewia. Istnieje możliwość zgłoszenia produktu przez producentów, bądź wytwórców, którzy nie są wystawcami festiwalu

Fot. Nadesłane

 

 

 

Aplikacja nswiecie.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Reklama

Wideo nSwiecie.pl




Reklama
Wróć do