
Będą konkursy, występy, pokazy kulinarne, rolnicze i pasterskie. Będzie smacznie, ludowo i kolorowo. Będzie wszystko, po co przyjeżdża do Gruczna rokrocznie ponad 20 tys. ludzi w dwa dni. W tym roku będą też kociewskie plachandry
Festiwal Smaku w Grucznie tradycyjnie odbędzie się w przedostatni weekend sierpnia. W tym roku święto amatorów naturalnych i tradycyjnych smaków odbędzie się w dniach 20-21 sierpnia.
- Ruszyła machina organizacyjna XVI festiwalu, który w tym roku odbędzie się pod hasłem „W Grucznie będzie hucznie, czyli III Walne Plachandry” - mówi Jarosław Pająkowski z Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły i Komitetu Organizacyjnego imprezy. - Miejsce pozostaje bez zmian, będzie to urocza dolina przy Starym Młynie w Grucznie. Pierwszy dzień zdominują III Walne Plachandry Kociewskie, czyli impreza stricte o charakterze regionalnym. Uczestnicy tego dnia obejrzą zespoły ludowe i nie tylko, które będą rywalizowały w Konkursie Piosenki Kociewskiej - mówi.
Tę edycję przyszło organizatorom i partnerom festiwalu przygotowywać w czasie boomu podwyżek wszystkiego. Nieznacznie - jak podkreśla Pająkowski - odczują to też wystawcy. - Najbardziej zmuszeni byliśmy podnieść ceny wystawcom z dziedzin pszczelarskich - mówi. - Od kilku lat tego nie robiliśmy, a ceny miodu w tym czasie wzrosły niemal trzykrotnie. Ceny udziału dla pozostałych wystawców wzrosną naprawdę nieznacznie, o kilka procent, nie więcej jak o połowę obecnej inflacji - uspokaja.
Wzrost cen wszystkiego generuje podwyżki w kosztach przygotowania samej imprezy. Obecnie dopinane są szczegóły partycypacji partnerujących imprezie urzędów (starostwa powiatowego, organizującego plachandry, gminy Świecie i innych) oraz firm.
Zgłoszenia i zamówienia na powierzchnię wystawienniczą oraz zgłoszenie wyrobów do konkursów można składać do 26 lipca. Formularz zgłoszeniowy i regulamin udziału w imprezie dostępne są na stronie www.festiwalsmaku.pl.
W tym roku w ramach Festiwalu Smaku odbędą się konkursy:
- Smak Roku, który będzie przyznawany w kategoriach: przetwory mięsne i wędliny, przetwory warzywne i owocowe, przetwory piekarskie i cukiernicze, przetwory z mleka, produkty innowacyjne (ze względu na składniki lub metody wytwarzania), „Dary lasu”, potrawy, inne produkty spożywcze (w tym przetwory z ryb),
- Miód Roku w ramach Święta Miodu,
- Turniej Nalewek i destylatów kraftowych,
- Konkurs dla dużych producentów artykułów spożywczych.
Dodatkowo odbędzie się otwarty konkurs w specjalnej kategorii na „Smak Kociewia” - Będą to zmagania pod patronatem starostów starogardzkiego, świeckiego i tczewskiego na najsmaczniejszą kociewską potrawę. Potrawy zostaną ocenione przez specjalne jury ze szczególnym uwzględnieniem smaku dania, ale także wierności z tradycją obowiązującą w kulinariach na terenie Kociewia. Istnieje możliwość zgłoszenia produktu przez producentów, bądź wytwórców, którzy nie są wystawcami festiwalu
Fot. Nadesłane