:-( Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?
Uroczystości, święta i obchody, Wielkanoc Kociewiu tradycyjnie królowało naszych talerzach - zdjęcie, fotografia
Portal nswiecie.pl 21/04/2019 09:44

Na naszych stołach tradycyjnie nie może zabraknąć żurku i białej kiełbasy, pisanek i babek. Ale już nie wszystkie gospodynie same przygotowują wielkanocne potrawy. Jedne zamawiają catering, inne wybierają się z najbliższymi na święta do hotelu

Przygotowania wielkanocnego stołu  zaczynały się od wyboru odpowiedniego obrusu. - W naszym regionie mógł mieć trzy kolory: biały, beżowy lub niebieski. Obrus był haftowany na obrzeżach. Miał regionalny wzór kociewski (motywy kwiatów - przyp red.) - wymienia Joanna Biniecka, polonistka i prowadząca spotkanie „Kociewski stół wielkanocny” . Na samym środku stołu stawiano gliniany dzban z dyngusem, czyli gałązkami brzozy, baziami, forsycjami, gałązkami drzewek owocowych i zielonym bukszpanem. - Mógł pojawić się również barwinek, a w przypadku osób, które mieszkały koło lasu, gałązki jagód i żurawiny - opowiada Biniecka. Kolejnym elementem był baranek cukrowy lub z masła. - Zając pojawił się znacznie później i przywędrował do nas z Niemiec - mówi. 

Na stole święconka

Na środku stołu stawiano również święconkę. - Koszyk wyplatany był z wikliny, korzenia jałowca lub słomy - tłumaczy. W nim znajdowały się potrawy, których gospodarze nie jedli przez 40 dni postu, czyli między innymi: chleb, wędlina, kraszanki (jajka barwione na jeden kolor, w sposób naturalny, np. przy użyciu kory dębu), ser i twaróg. 

To, co znajdowało się w święconce było wykorzystywane podczas śniadania wielkanocnego. Jedzono też: szynkę wędzoną, kiełbasę polską, białą, salceson ozorowy, pasztety. Spośród dań ciepłych decydowano się na przyrządzenie barszczu lub żurku. - Na Kociewiu królował żurek - zaznacza Biniecka. Na słodko jedzono tylko baby. Tutaj mazurek nie był popularny. - Starano się nie gotować obiadu, gospodynie miały odpocząć po przygotowaniach - mówi Biniecka.

Dzisiaj można wybrać catering...

Dzisiaj wielkanocny stół wygląda podobnie, jest na nim jednak nieco więcej przepychu. W wielu domach nadal króluje żurek i biała kiełbasa. Nie brakuje też pisanek i babek. Z łatwością w sklepie można dostać cukrowego i maślanego baranka. Tradycją jest też mazurek. Jajka przygotowywane są w różnych postaciach, np. są faszerowane łososiem i warzywami. Często na śniadaniu pojawia się również jajecznica.

Są jednak tacy, którzy nie mają czasu na zaplanowanie wielkanocnych posiłków lub nie lubią i nie potrafią gotować. Wówczas ratunkiem jest catering. - Z takich usług korzysta coraz więcej osób, zarówno młodych, jak i starszych - przyznaje Angelika Śląska, kierownik Compas Group, restauracji na terenie Mondi. Do wyboru jest wiele dań, tych tradycyjnych, jak i bardziej współczesnych. Można wybierać spośród: barszczu, żurku, chrzanowej, galaretki drobiowej zwanej popularnie „zimnymi nóżkami”, łódeczek z ogórka faszerowanych łososiem i szczypiorkiem, pasztetu z jajkiem, sałatki makaronowej z brokułem, jajek faszerowanych łososiem, makrelą lub tuńczykiem i wielu ciast. 

Catering wielkanocny oferuje wiele restauracji w Świeciu, m.in. Restauracja Stare Miasto. - Najwięcej tego typu zamówień mamy od rodzin 4-6 osobowych - przyznaje Michał Kwiatkowski, menadżer restauracji. Tu dużą popularnością cieszy się głównie żurek (na zdjęciu).

...albo święta w hotelu

W święta coraz więcej ludzi stawia na wypoczynek i wybiera spędzenie świątecznych dni w hotelowym zaciszu. - Przyjeżdżają do nas ludzie z okolic, czyli Torunia i Bydgoszczy oraz z całej Polski. Korzystając z autostrady odwiedzają nas mieszkańcy Warszawy i Łodzi - mówi Łukasz Krusiuk menadżer hotelu Evita w Tleniu. Podczas wypoczynku goście mogą liczyć na świąteczny posiłek, ale nie tylko. - Okazuje się, że mimo iż stajemy się coraz bardziej nowocześni, to nadal doceniamy tradycje. Dlatego zapewniamy wspólne wyjście ze święconką, malowanie jajek. Goście bardzo chętnie w tym uczestniczą - dodaje Krusiuk.

Reklama

Wielkanoc na Kociewiu. Co tradycyjnie królowało na naszych talerzach? komentarze opinie

Dodajesz jako: |
Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

ASYSTENTKA/ ASYSTENT ZARZĄDU

Firma MIDROC RODOVERKEN PRODUCTION Sp. z o.o. z siedzibą w Gródku gmina Drzycim zajmująca się produkcją zbiorników i konstrukcji stalowych dla..


Zobacz ogłoszenie

Pracownika tekturnicy zatrudni

Dział Produkcji Mondi Corrugated Świecie Sp. z o.o. oczekuje Pani/ Pana wsparcia na stanowisku: Pracownik tekturnicy Dołącz do Mondi i rozwiń swój..


Zobacz ogłoszenie

Kancelaria Rachunkowa oferuje

Kancelaria Rachunkowa oferuje usługi: - prowadzenie księgi rachunkowej - sporządzenie sprawozdań finansowych - prowadzenie podatkowej książki..


Zobacz ogłoszenie

Pracownik socjalny

OGŁOSZENIE O NABORZE NA STANOWISKO PRACOWNIKA SOCJALNEGO Kierownik Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Bukowcu ogłasza nabór na stanowisko..


Zobacz ogłoszenie

Konserwator

Kierownika Gminnego Zakładu Komunalnego w Osiu ogłasza nabór na stanowisko pracy: konserwator oczyszczalni ścieków Wymiar etatu:pełen etat, praca..


Zobacz ogłoszenie

Dachy, demontaż eternitu

Dachy, demontaż eternitu, montaż wszelkich pokryć dachowych, więźby, wiaty, domy z drewna, tanie własne materiały, gwarancja 10 lat, kosztorys,..


Zobacz ogłoszenie
Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez nswiecie.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

PQM Krzysztof Grzechowiak z siedzibą w Świecie 86­-100, gen. Józefa Hallera, nr 4, lok. 12

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"