
Winnica przy Talerzyku w Topolnie powstała dziesięć lat temu. Teraz właściciele przedsięwzięcia chcą swoją wiedzą dzielić się z innymi
Kto chociaż raz przebywał w Topolnie (gm. Pruszcz) ten wie, że jest to niezwykle urokliwe miejsce. Właśnie tutaj znajduje się „Winnica przy Talerzyku”. Nasadzenie obejmuje dwa tysiące winorośli. Produkcja wina odbywa się z ręcznie zebranych i wyselekcjonowanych owoców. Właścicielem jest Wiesław Janasiński. W regionie Dolnej Wisły to jeden z pionierów. Kiedy zaczynał w Polsce było 21 zarejestrowanych producentów wina, a dzisiaj jest ich blisko 300. Pan Wiesław ma 20-letnie doświadczenie w prowadzeniu szkoleń zawodowych. Produkuje ponad trzy tysiące butelek wina rocznie. Teraz zdobytą wiedzą i doświadczeniem, chce dzielić się z innymi. Dlatego też powstała inicjatywa utworzenia pierwszej w Polsce szkoły winiarstwa online. Pomysłodawczynią jest córka pana Wiesława – Aneta Kowalczyk. Ukończyła ona Zarządzanie Marką na SGH i międzynarodowe kursy. Od 2012 roku tworzy wizję marki Winnica przy Talerzyku. Wdraża projekty wspierające sprzedaż polskiego wina w wyznaczonym regionie.
Duże zainteresowanie
Zainteresowanie zdalną Szkołą Winiarstwa na ten moment jest spore. - Jesteśmy zdziwieni, że aż tylu osobom w naszym kraju marzy się założenie własnej winnicy – mówi Aneta Kowalczyk. - Zgłaszają się do nas różne osoby. Przeważnie chcą oni zakładać uprawy od jednego do pięciu hektarów. Z takiej 2-hektarowej plantacji jesteśmy w stanie normalnie wyżyć. Ale zgłaszają się także osoby, które mają w planach nawet 30-hektarowe przedsięwzięcia. Nasza propozycja e-learningowa jest również skierowana do tych, którzy na przykład chcą sobie założyć przydomową winnicę. Wtedy jeżeli ktoś produkuje wino na własny użytek nie musi przechodzić wszystkich procedur związanych z legalizacją urzędniczą – dodaje nasza rozmówczyni.
Atrakcyjna forma szkolnictwa
Jak powiedziała nam Aneta Kowalczyk, stacjonarne szkoły winiarstwa funkcjonują w Polsce. Jedna z nich znajduje się w Szczecinie. Nie ma jednak szkoły, która działa online. - Taka forma szkoły jest bardzo atrakcyjna dla zainteresowanych – twierdzi pani Aneta. - Nie trzeba przejeżdżać wielu kilometrów, aby dowiedzieć się jak prowadzić winnicę. - Każdy może w dowolnej chwili obejrzeć materiał w swoim domu. Na ponad 40 filmach pokazujemy krok po kroku jak prowadzić winnicę. Program ułożony jest w jedną logiczną całość.
Szeroki zakres zagadnień
Materiały nagrywane były przez cały rok w Winnicy przy Talerzyku. Program zawiera 12 modułów, a wśród nich są takie zagadnienia jak: literatura winiarska, zakładanie winnicy, sprzęty, zimowe cięcie, podwiązywanie łozy na owocowanie, procedura nawożenia i ochrony roślin, kontrola rozwoju rośliny, winobranie, winifikacja, zlewanie win do leżakowania oraz prawo winiarskie. Każdemu kto przystąpi do programu przysługuje także konsultacja telefoniczna lub bezpośrednia w winnicy. Co jeszcze obejmuje program? Między innymi harmonogram rocznej pracy winiarza, listy instytucji, które każdy winiarz powinien znać, listy aktów prawnych, podpowiedzi co i gdzie kupić. Celem szkoły jest pomoc w założeniu winnicy, nauka produkcji wina oraz udzielenie wskazówek w jaki sposób promować i sprzedawać wina.
Winiarze to jedna wielka rodzina
Założyciele szkoły nie obawiają się konkurencji. - Winiarze to jedna wielka rodzina – mówi Aneta Kowalczyk. - Każdy sobie pomaga i doradza. Naprawdę będzie nam miło, jak pomożemy komuś w założeniu przedsięwzięcia. Będziemy usatysfakcjonowani, jak ktoś stwierdzi, że dzięki nam uniknął błędów. Zależy nam również, aby winnic w Polsce było coraz więcej.
Na fotografii Aneta Kowalczyk – pomysłodawczyni pierwszej w Polsce zdalnej Szkoły Winiarstwa
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie