
W Pruszczu obchody narodowego Święta Niepodległości rozpoczęły się przed południem. Wówczas do miasta zawitało 400 uczestników XVI Bydgoskiego Rowerowego Rajdu Niepodległości.
Po złożeniu zniczy na cmentarzu parafialnym na grobie Adama Karwasza i na grobie żołnierzy Polskich, którzy polegli w latach 1939-45 kawalkada przejechała ulicami miasta, aby udać się następnie do miejscowego kościoła.
Tutaj została odprawiona msza święta, po czym ze świątyni uroczystości przeniosły się pod pomnik poświęcony Janowi Pawłowi II, gdzie poszczególne delegacje złożyły wiązanki kwiatów. Rys historyczny wydarzeń sprzed 104 lat zaprezentował Czarek Kawalec ze Szkoły Podstawowej w Łowinku. Do zebranych zwrócili się burmistrz Dariusz Wądołowski oraz Zbigniew Wiśniewski - organizator rajdu.
Dalsza część obchodów miała miejsce w hali sportowej. Tutaj odbyła się II edycja konkursu „Smaki Pruszcza”. W tym roku panie miały przygotować zupę na chłodne, jesienne dni. W szranki zawodów przystąpiły KGW: Brzeźno, Parlin, Pruszcz, Mirowice, Bagniewo i Stowarzyszenie „Aktywna Młodzież” z Serocka. Smak, wygląd, podanie oceniało jury: Dariusz Wądołowski, Ewa Jaruzel, Beata Banasiak i Marcin Kłosowicz.
Zwyciężyły „Parlinianki” otrzymując nagrodę za zupę „Pieczareczka Parlineczka”. II miejsce przypadło dla Stowarzyszenia w Serocku za „Kartoflanka - smak jesieni” a III miejsce zdobyły „Brzeźnianki” za „Barszcz jesienny z dodatkami”.
W trakcie tej dwugodzinnej imprezy wystąpiły: Orkiestra Dęta GOKSiR Pruszcz pod batutą Tadeusza Berenta oraz chór dziecięcy „Niezapominajki” pod kierunkiem Dominiki Sylwestrzak. Warsztaty rytmiczno-muzykalne na bazie hymnu państwowego poprowadziła dla dzieci Klaudia Wiśniewska. Poza tym na stoisku miejscowej Gminnej Biblioteki Publicznej także miały miejsce warsztaty, gdzie najmłodsi przygotowywali kotyliony oraz flagę biało-czerwoną z kolorowego papieru o długości prawie 10 metrów.
Natomiast dwie "Eko-Babki", obie o imieniu Danka zapraszały do swojego stoiska aby nabyć coś niecoś z warsztatów rękodzieła artystycznego. Każdy wychodzący ze spotkania mógł ze sobą zabrać przygotowany przez „Brzeźnianki” upominek w postaci podkowy z ciasta kruchego i jabłka wykonanego z ciasta na maślance. Ten produkt zwyciężył w poprzednim roku w I edycji konkursu „Smaki Pruszcza”.
Fot. Krzysztof Pardo
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie