
Z okazji Światowego Dnia Kociewia w Biechówku (gm. Drzycim) zorganizowano warsztaty kulinarne z kuchni kociewskiej. Wzięło w nich udział osiemnaście Kół Gospodyń Wiejskich z całego powiatu świeckiego
Przy okazji takiego wydarzenia nie mogło zabraknąć zaproszonych gości. Byli to m.in. wójt gminy Drzycim Marian Krywald, kierownik PZDR Przemysław Ossowski, ambasadorka Kociewia profesor Maria Pająkowska-Kensik. Obecnością warsztaty uświetniła również Krystyna Gierszewska, specjalistka od fefernusek (tradycyjnych piernikowych ciasteczek) i bombonów z dekla (cukierków), a także autorka książek kulinarnych, które można było nabyć podczas spotkania.
- Po części oficjalnej, w atmosferze radosnego rozgardiaszu blisko siedemdziesiąt kobiet przygotowywało potrawy charakterystyczne dla tego regionu – relacjonują organizatorzy. - Przy okazji poznały ich nazewnictwo gwarowe oraz specyfikę potraw. Do charakterystycznych dla naszego regionu należy, zupa brukwianka na gęsinie, szandar (babka ziemniaczana) pieczony z boczkiem, grochowinki (chruściki), zylc (galaretka wieprzowa),a także karbonada (kotlety schabowego) czy placki kartoflane, oraz kartofle gotowane w łupinach podawane ze śledziem i śmietanie. Na stołach gościł też tradycyjny chleb ze smalcem i skrzeczkami (skwarkami). Oczywiście nie mogło zabraknąć słynnych ruchanek z fjutem z maślanki. Jednak największym wyzwaniem było odpowiednie przygotowanie wspominanych już fefernusek i bombonów – dodają.
Był też stół biesiadny, degustacja, wymiana doświadczeń, rozmowy. Okazało się, że wiele potraw, choć tradycyjne znane są tylko ze słyszenia, a i to nie zawsze. Wyjątkowej oprawy spotkaniu dodawał fakt, że większość uczestniczek była ubrana w stroje regionalne lub nawiązujące kolorystyką czy motywami do stylistyki Kociewia. Organizatorem i pomysłodawcą spotkania była Magdalena Potulska z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Świeciu.
Fot. organizatorzy
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie