Reklama

Sanepidu nie trzeba się bać. Ile w tym roku było mandatów?

Inspektorki z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Świeciu jak co roku prowadzą kontrole placówek gastronomicznych. Mandaty się nie sypią, panie za to chętnie podpowiadają co usprawnić.

Tradycyjnie w sezonie wakacyjnym prowadzący placówki gastronomiczne mogą spodziewać się intensywniejszych wizyt inspektorów z Powiatowej Stacji Saniatrno-Epidemiologicznej, czyli Sanepidu. Wysokie temperatury sprawiają, że zagrożeń związanych z bezpieczeństwem żywienia jest więcej. W restauracjach czy barach kontroli podlega dokumentacja prowadzona przez zakład, ale także stan czystości, daty przydatności produktów czy sprawność sprzętów do produkcji żywności. Jak wyjaśnia Beata Bielecka Kierownik Sekcji Higieny Żywności Żywienia  i Przedmiotów Użytku w świeckiej inspekcji w naszym powiecie znajduje się 156 placówek gastronomicznych. - W bieżącym roku przeprowadzono w nich 94 kontrole sanitarne. Kontrole prowadzone są również w godzinach popołudniowych, jak również w niektórych przypadkach w weekendy - informuje kierownik Bielecka. W tym roku nie było konieczności zamknięcia placówki, ze względu na stwierdzone nieprawidłowości. Były jednak cztery mandaty karne. Jak podkreśla przedstawicielka inspekcji, są też takie placówki gdzie nie ma żadnych uwag podczas kontroli - Są też takie, gdzie wystarczy pouczenie - dodaje. Inspekcji sanitarnej można spodziewać się także na placach targowych oraz niektórych imprezach plenerowych. 

Aplikacja nswiecie.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo nSwiecie.pl




Reklama
Wróć do