Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu Salmonelli w kiełbasie oraz mięsie z łopatki. Produkty te pochodzą z zakładu Kier w Jastrzębiu (gmina Drzycim)
Salmonellę wykryto w trakcie badań zleconych przez producenta. W komunikacie GIS poinformowano, że Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu wstrzymał produkcję w zakładzie surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej w zakładzie Kier do czasu wyeliminowania zagrożenia.
Firma Kier w oświadczeniu na swojej stronie internetowej przeprasza za zaistniałe niedogodności. Państwowa Inspekcja Sanitarna nadzoruje proces wycofywania skażonych produktów z obrotu. Zakupioną żywność można zwrócić w miejscu zakupu, nie trzeba posiadać paragonu.
Partie produktów skażonych salmonellą noszą numer partii 72. Dalsze dane:
1. Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP.
Data produkcji: 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia: 03.04.2019 r.
2. Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej.
Data produkcji: 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia: 24.03.2019 r.
3. Kiełbasa surowa metka łososiowa.
Data produkcji: 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia: 27.03.2019 r.
Aplikacja nswiecie.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Tak w telewizji było o tym że zakłady mięso sprowadzają z Barbadosu? podobno to jakaś wyspa kraj koło Kuby?
Pewnie mięso z Barbadosu? ostatnio pisali że do kuj-pomorskiego sprowadza się zarażone mięso z Barbadosu!!!! szok