
W rywalizacji wzięło udział 12 drużyn. Najwyżej ocenione zostały pierogi przygotowane przez KGW Brzeźno. Koło będzie reprezentowało powiat świecki w kolejnym, wojewódzkim etapie „Bitwy regionów”
W sobotę (25 czerwca) w parku wiejskim w Bukowcu odbyła się VII Edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Bitwa Regionów”. Był to pierwszy, powiatowy etap konkursu. W szranki stanęło 12 drużyn, które wcześniej się zgłosiły. Swoje popisowe dania przygotowały koła gospodyń z Brzeźna, Bukowca, Gruczna, Sulnowa, Mszana, Tuszyn, Krusz, Pruszcza, Parlina, Belna, Lniana i Czerska Świeckiego.
Na stoiskach wszystkich Kół Gospodyń Wiejskich królowało mnóstwo smakołyków, ale najważniejsze były w tym dniu potrawy przygotowane do oceny przez jury, któremu przewodniczył Krzysztof Szczepaniak.
Pierwsze miejsce zajęło KGW Brzeźno otrzymując 1000 zł nagrody za potrawę „pierogi z farszem z pieczonej kaczki z dodatkami”. Drugie zajęły Parlinianki otrzymując 800 zł, a trzecie KGW Belno - 500 zł.
To kulinarne spotkanie miało formę pikniku, gdzie główne atrakcje przygotowano dla dzieci. Najmłodsi mieli do dyspozycji dmuchaną zjeżdżalnię, nie zabrakło waty cukrowej i wielu zabaw o które zadbali animatorzy. Przed publicznością wystąpił chór męski „Cecylia” z Bukowca pod kierunkiem Marcjanny Nowackiej oraz zespół „Kociewianki” z Jeżewa, które zaprosiły panie z KGW do wspólnej zabawy na scenie.
Organizatorami konkursu są Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie