
Kelnerzy w maseczkach i rękawiczkach, taśmy wyznaczające bezpieczne odległości między klientami, płyny dezynfekujące przy wejściu - tak wyglądają lokale, do których znów możemy się wybrać
Od 18 maja możliwe korzystanie z usług gastronomicznych w lokalach. Ale obowiązuje limit klientów - 1 osoba na 4 m kw. Konieczna jest dezynfekcja stolików po każdym kliencie. Między stolikami należy zachować odległość 2 metrów, chyba że znajdują się pomiędzy nimi przegrody wyższe o minimum 1 metr od stolika. Wtedy blaty może dzielić odległość 1 metra. Pomiędzy gośćmi siedzącymi przy osobnych stolikach należy zachować odstęp 1.5 metra. Obsługa lokalu ma obowiązek noszenia rękawiczek i maseczek. Klienci są zwolnieni z tej powinności, kiedy siedzą już przy stolikach.
Pizzeria Guccio na Dużym Rynku wznowiła przyjmowanie klientów jak tylko pojawiła się taka możliwość. – 18 maja otworzyliśmy salę i ogródek dla klientów – mówi Magdalena Krzyżostaniak, właścicielka. – W lokalu przebywać może w tym samym czasie 12 osób. Zaraz po otwarciu pojawili się pierwsi goście, to moment na który czekaliśmy z utęsknieniem. Oprócz dotychczasowych środków dezynfekcyjnych, wprowadziliśmy dodatkowy reżim sanitarny w postaci maseczek i rękawiczek jednorazowych oraz dezynfekcji klamek drzwi wejściowych i od toalet. Taśmy ostrzegawcze wyznaczają w lokalu bezpieczną odległość, dostępne są też materiały informacyjne z zakresu bhp według zaleceń WHO. Każdy klient po wejściu do lokalu musi zdezynfekować ręce płynem antybakteryjnym. Zapraszamy do nas na Duży Rynek od poniedziałku do czwartku w godzinach od 11 do 22, w piątki i soboty między 11 a 23, a w niedzielę od 12 do 22. Czekamy na Państwa w nowej rzeczywistości, której wszyscy się uczymy. Nie wiemy co przyniesie nam przyszłość, mam nadzieję, że co najgorsze jest już za nami – dodaje pani Magdalena.
Restauracja wraz z ogródkiem w Hotelu Pałac Poledno również przyjmuje Gości od poniedziałku. – Goście mogą składać zamówienia między godziną 13 a 20 – mówi menedżer Martyna Piętak. – Przed wejściem gość zobowiązany jest zdezynfekować dłonie. Chcąc skorzystać z usług restauracji goście proszeni są o oczekiwanie na podejście obsługi, która wskaże odpowiedni stolik. W tym czasie goście powinni zachować dwumetrową odległość, którą wyznaczają specjalne taśmy umieszczone na podłodze. Obsługa nosi maseczki i rękawiczki oraz dezynfekuje stoliki. Noszenie maseczek przez gości jest obowiązkowe przez cały czas, gdy nie siedzą przy stoliku, tylko idą na przykład do toalety - informuje pani Martyna.
Restauracja Jaśmin otworzyła lokal we wtorek 19 maja. – mówi Monika Khuat-Cao, właścicielka. – Obsługa stosuje maseczki, rękawiczki i środki dezynfekcyjne. Stoliki są rozstawione, aby zachować wymaganą odległość. Od czasu epidemii sprzedawaliśmy dania wyłącznie na wynos z odbiorem osobistym. Obroty w firmie znacząco spadły. Teraz kiedy ruszyły także branża kosmetyczna i fryzjerska, myślę, że ilość klientów wzrośnie. Jedna branża napędza drugą, ponieważ pojawiają się nowe środki do życia, dlatego mam nadzieję na klientów będzie więcej. W maju mamy otwarte od 11 do godziny 18. W czerwcu wydłużymy godziny otwarcia, nie wiem jednak jeszcze jak bardzo – informuje pani Monika.
Klubokawiarnia Kultura wstrzymała się kilka dni z otwarciem lokalu. – Dostosowanie kawiarni do nowych wytycznych wymaga czasu, dlatego otwieramy lokal w piątek, 22 maja – mówi Monika Kwiatkowska, kierownik. – W piątek i sobotę będzie czynne od 12 do 24, w niedzielę od 14 do 22, a od wtorku do czwartku między 12 a 22. W poniedziałki lokal nadal będzie nieczynny. W lokalu będzie 8 czynnych stolików, a jednorazowo będzie mogło przebywać 22 klientów. Na blatach stolików zamontowane zostaną pleksy, by konsumenci mogli siedzieć naprzeciw siebie - wyjaśnia pani Monika.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie