
W tym roku tematem przewodnim konkursu było wesele. Koło Gospodyń Wiejskich z Jeżewa podbiło serca jurorów tortem ze szpajzy i bezalkoholowym szampanem z kwiatów z czarnego bzu
5 czerwca do Chełmna zjechały koła gospodyń wiejskich z województwa kujawsko-pomorskiego, aby wziąć udział w wojewódzkim finale festiwalu Polska od kuchni. Eliminacje odbyły się wcześniej w formie online. Koła musiały przygotować opis swojej działalności oraz potraw i ich zdjęcia.
W niedzielę wzięły udział w konkursie na żywo. Przygotowały swoje weselne stoiska z popisowymi daniami. - U nas słodkości: różane i białe bezy, lizaki z bezy, babeczki, ciasteczka owsiane, chruściki w formie róż i gęsie łapki (serowe ciasteczka), były tylko dekoracją do dania głównego - mówi Izabela Nowacka. - Daniem popisowy był tort z leguminy, czyli po kociewsku, ze szpajzy. Tradycyjna kociewska jest cytrynowa, ale my przygotowałyśmy również białą i czerwoną - truskawkową, którymi był przekładany biszkopt. To przepis, który był kilka razy modyfikowany i poprawiany, żeby warstwy ze szpajzy miały odpowiednią konsystencję. Do tego przywitałyśmy jury ludową przyśpiewką „Jadą goście, jadą”, a do tortu podałyśmy bezalkoholowego szampana z kwiatów czarnego bzu - dodaje.
Gospodynie z Jeżewa zdobyły pierwsze miejsce w konkursie wygrywając bon na 3 tys. zł. Będą także reprezentowały nasze województwo na finale konkursu Polska od kuchni, który odbędzie się w Warszawie 1 października. Panie już zastanawiają się jak przewieźć delikatny tort. - Cieszymy się ogromnie, że po raz drugi będziemy mogły reprezentować nasze koło i tym samym naszą małą ojczyznę na etapie ogólnopolskim w Warszawie - komentuje Jolanta Robert z KGW Jeżewo.
zdjęcia: Jolanta Robert
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie