
Dziś, 20 sierpnia, rozpoczął się coroczny Festiwal Smaku w Grucznie. Pogoda dopisała, goście również.
Od samego wjazdu do Gruczna po obu stronach pobocza stoją zaparkowane setki samochodów.
Bardziej przedsiębiorczy właściciele przyległych posesji zorganizowali więcej lub mniej prowizoryczne parkingi płatne. Ostatni odcinek większość odwiedzających przemierza na piechotę. Gdy dochodzimy na miejsce - naszym oczom ukazuje się ogromna przestrzeń festiwalowa. Dziesiątki stanowisk z lokalnymi (i nie tylko) specjałami. Zapachy unoszą się w powietrzu, mieszając się z muzyką płynącą z estrady. Są pyszna sery, wędliny, miody, przyprawy i wiele,wiele innych produktów o których można by napisać cały elaborat. Oprócz kulinariów są też wyroby artystyczne i produkty typowe dla straganów jarmarcznych.Niektórzy narzekają na wysoka temperaturę, z kolei inni cieszą się że nie pada, choć były takie prognozy. Ukojenie może przynieść gościom kurtyna z mgiełką wodną zainstalowana w pobliżu wejścia na teren imprezy. Na wspomnianej estradzie co pewien czas zmieniają się występujący Kawałek dalej dzieci mogą przejechać się na konikach, lub obejrzeć umiejętności psów pasterskich. Atrakcji jest pod dostatkiem. Impreza trwa, a kto nie zdąży dziś, ma okazję odwiedzić festiwal jeszcze jutro.
Tegoroczni nagrodzeni wystawcy to:
Piotr Klepacz (szyszki w miodzie wędzonym). Grand Prix 2022
Barbara i Janusz Adamczykowie, serowarzy z Kosowa (masło słowiańskie)
Renata i Jacek Osojca z Topolna (kabanosy z gęsiny)
Małgorzata Fik z Piwniczki Tradycji w Bydgoszczy (ocet żywy z kwiatów czarnego bzu)
Tomasz Smoliński (sok wiśniowy) kategoria: Smak Roku 2022
Piotr Jarecki (ser kozi) - kategoria: Smak Roku 2022
Pasieka Maja, kategoria: Miód Roku 2022:
litewska słonina w ziołach, kategoria: Smak Roku 2022