Reklama

Dni Sadów 2022 w Chrystkowie potrwają 4 dni. Owocowe i warzywne szaleństwo na wystawach, warsztatach i prelekcjach

WRZ22

Placówka badawczo -historyczna Zespołu Parków Krajobrazowych nad Dolną Wisłą w Chrystkowie godz: 10:00

Aż przez 4 dni w Chrystkowie potrwają tegoroczne Dni Otwarte Sadów. Impreza z roku na rok przyciąga coraz więcej miłośników i specjalistów od współczesnego i dawnego sadownictwa. Wystawy, przeciekawe prelekcje, poradnictwo, degustacje owocowych i warzywnych przetworów i kulinariów przygotowanych na bazie tego, co zerwiemy z przydomowych drzew i krzewów. Będzie też konkurs na najsmaczniejszą szarlotkę i nie tylko

Dni Otwarte Sadów 2022 r. odbędą się w ramach Dnia Parków Krajobrazowych. Potrwają przez cztery pełne dni od 22 do 25 września. W Chrystkowie będzie można usłyszeć wykłady czołowych specjalistów sadownictwa i przetwórstwa, uczestniczyć w zajęciach praktycznych z zakładania i pielęgnacji tradycyjnych sadów, degustować owoce oraz uczestniczyć w  owocobraniu w sadach wokół chaty mennonickiej. Nie są to zajęcia bezpłatne. Odpłatność za udział w poszczególnych poczęstunkach i warsztatach kulinarnych wynosi 30 zł od osoby.

A oto co dokładnie przygotowali organizatorzy w tym roku:

DZIEŃ 1 - Czwartek, 22 września
godz. 10 – 13 - zbiór owoców w sadzie
          11.30 – 12 - przerwa kawowa
          13 – 16 przygotowanie wystaw:
– Wystawa owoców dawnych odmian jabłoni i gruszy z Polski i Litwy - Justyna Ziemniewska & Ryszard Rawski & prof. dr Rimvydas Laužikas 
– Miniwystawa ok 50. dawnych odmian pomidorów - Jolanta Kania & Piotr Chomicz

DZIEŃ 2 - Piątek, 23 września 
godz.10 - zajęcia praktyczne – I blok
1. Pielęgnacja i formowanie drzew w sadzie tradycyjnym (pielęgnacja, formowanie i cięcie młodych drzew) – Ryszard Rawski
2. Podstawy oznaczania odmian drzew owocowych – Ryszard Rawski ok. 12.30 – 13.00 przerwa kawowa & poczęstunek

godz.13 –18 - zajęcia praktyczne – II blok
3. Warsztaty z przetwórstwa w tym m.in.:
wyrabianie sernika z jabłek – Anželika & Rimvydas Laužikas
- praktyka, teoria i historia polskiego jabłecznika – Agnieszka Zamojska
- wyrabianie „Podpiwka Kujawskiego”– Agnieszka Zamojska
wytwarzanie octów owocowych - Józef Siadak
- kiszenie pomidorów – Panie z Ukrainy
- suszenie owoców w tradycyjnej suszarni w Grucznie – Justyna Ziemniewska 
4. Warsztaty z wytwarzania i serwowania likieru Machandel – Andrzej Dębiec & Dorota Kobierowska-Dębiec

DZIEŃ 3 - Sobota, 24 września 
                 godz. 11 – 13.30 mini seminarium - I blok
1. Różnorodność krajobrazowa i kulturowa Doliny Dolnej Wisły – dr Michał Targowski (UMK Toruń) & dr hab. Tomasz Karasiewicz (UMK Toruń)
2. Dawne odmiany jabłoni uprawianych przed I wojną światową na Litwie - prof. dr Rimvydas Laužikas (Uniwersytet Wileński)
3. “Jak ich suszyć należy” Staropolskie sposoby konserwacji owoców i warzyw - prof. dr hab. Jarosław Dumanowski (UMK Toruń)& dr hab. Ihor Lylo (Lwowski Uniwersytet Narodowy im. Iwana Franki)
4. Niezwykła historia czerechy Kleparowskiej. Jak przywrócić utracone tradycje w dużym mieście - dr hab. Ihor Lylo (Lwowski Uniwersytet Narodowy im. Iwana Franki)
5. Przyrodnicze znaczenie sadów przydomowych – Łukasz Woźniak & Gall Anonim
6. Wystawa wydawnictw pomologicznych – Gall Anonim
                ok. godz.13.30 – 14 przerwa kawowa & poczęstunek
                godz. 14 - 18 mini seminarium - II blok
7. Rozstrzygnięcie konkursu na „Najsmaczniejszą szarlotkę i nie tylko” (regulamin w zał.)
8. Podstawy oznaczania odmian drzew owocowych – Ryszard Rawski
9. Warsztaty z wytwarzania i serwowania likieru Machandel – Andrzej Dębiec & Dorota Kobielewska-Debięc
10. Wprowadzenie do sztuki wytwarzania nalewek owocowych – Ewa Szafarczyk & Mariusz Fik

DZIEŃ 4 - Niedziela, 25 września
godz. 10 – 11.30 zbiór owoców w sadzie 
          11.30 – 12.00 przerwa kawowa
          12 – 13.30 zbiór owoców w sadzie

Aplikacja nswiecie.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo nSwiecie.pl




Reklama
Wróć do