
Aż przez 4 dni w Chrystkowie potrwają tegoroczne Dni Otwarte Sadów. Impreza z roku na rok przyciąga coraz więcej miłośników i specjalistów od współczesnego i dawnego sadownictwa. Wystawy, przeciekawe prelekcje, poradnictwo, degustacje owocowych i warzywnych przetworów i kulinariów przygotowanych na bazie tego, co zerwiemy z przydomowych drzew i krzewów. Będzie też konkurs na najsmaczniejszą szarlotkę i nie tylko
Dni Otwarte Sadów 2022 r. odbędą się w ramach Dnia Parków Krajobrazowych. Potrwają przez cztery pełne dni od 22 do 25 września. W Chrystkowie będzie można usłyszeć wykłady czołowych specjalistów sadownictwa i przetwórstwa, uczestniczyć w zajęciach praktycznych z zakładania i pielęgnacji tradycyjnych sadów, degustować owoce oraz uczestniczyć w owocobraniu w sadach wokół chaty mennonickiej. Nie są to zajęcia bezpłatne. Odpłatność za udział w poszczególnych poczęstunkach i warsztatach kulinarnych wynosi 30 zł od osoby.
A oto co dokładnie przygotowali organizatorzy w tym roku:
DZIEŃ 1 - Czwartek, 22 września
godz. 10 – 13 - zbiór owoców w sadzie
11.30 – 12 - przerwa kawowa
13 – 16 przygotowanie wystaw:
– Wystawa owoców dawnych odmian jabłoni i gruszy z Polski i Litwy - Justyna Ziemniewska & Ryszard Rawski & prof. dr Rimvydas Laužikas
– Miniwystawa ok 50. dawnych odmian pomidorów - Jolanta Kania & Piotr Chomicz
DZIEŃ 2 - Piątek, 23 września
godz.10 - zajęcia praktyczne – I blok
1. Pielęgnacja i formowanie drzew w sadzie tradycyjnym (pielęgnacja, formowanie i cięcie młodych drzew) – Ryszard Rawski
2. Podstawy oznaczania odmian drzew owocowych – Ryszard Rawski ok. 12.30 – 13.00 przerwa kawowa & poczęstunek
godz.13 –18 - zajęcia praktyczne – II blok
3. Warsztaty z przetwórstwa w tym m.in.:
- wyrabianie sernika z jabłek – Anželika & Rimvydas Laužikas
- praktyka, teoria i historia polskiego jabłecznika – Agnieszka Zamojska
- wyrabianie „Podpiwka Kujawskiego”– Agnieszka Zamojska
- wytwarzanie octów owocowych - Józef Siadak
- kiszenie pomidorów – Panie z Ukrainy
- suszenie owoców w tradycyjnej suszarni w Grucznie – Justyna Ziemniewska
4. Warsztaty z wytwarzania i serwowania likieru Machandel – Andrzej Dębiec & Dorota Kobierowska-Dębiec
DZIEŃ 3 - Sobota, 24 września
godz. 11 – 13.30 mini seminarium - I blok
1. Różnorodność krajobrazowa i kulturowa Doliny Dolnej Wisły – dr Michał Targowski (UMK Toruń) & dr hab. Tomasz Karasiewicz (UMK Toruń)
2. Dawne odmiany jabłoni uprawianych przed I wojną światową na Litwie - prof. dr Rimvydas Laužikas (Uniwersytet Wileński)
3. “Jak ich suszyć należy” Staropolskie sposoby konserwacji owoców i warzyw - prof. dr hab. Jarosław Dumanowski (UMK Toruń)& dr hab. Ihor Lylo (Lwowski Uniwersytet Narodowy im. Iwana Franki)
4. Niezwykła historia czerechy Kleparowskiej. Jak przywrócić utracone tradycje w dużym mieście - dr hab. Ihor Lylo (Lwowski Uniwersytet Narodowy im. Iwana Franki)
5. Przyrodnicze znaczenie sadów przydomowych – Łukasz Woźniak & Gall Anonim
6. Wystawa wydawnictw pomologicznych – Gall Anonim
ok. godz.13.30 – 14 przerwa kawowa & poczęstunek
godz. 14 - 18 mini seminarium - II blok
7. Rozstrzygnięcie konkursu na „Najsmaczniejszą szarlotkę i nie tylko” (regulamin w zał.)
8. Podstawy oznaczania odmian drzew owocowych – Ryszard Rawski
9. Warsztaty z wytwarzania i serwowania likieru Machandel – Andrzej Dębiec & Dorota Kobielewska-Debięc
10. Wprowadzenie do sztuki wytwarzania nalewek owocowych – Ewa Szafarczyk & Mariusz Fik
DZIEŃ 4 - Niedziela, 25 września
godz. 10 – 11.30 zbiór owoców w sadzie
11.30 – 12.00 przerwa kawowa
12 – 13.30 zbiór owoców w sadzie
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie