
Od czwartku (22 września) do niedzieli (25 września) warto podjechać do Chrystkowa. Pielęgnacja drzew i przetwórstwo owoców i pomidorów na warsztatach, pokazach, wystawach i wykładach. Degustacje i pokazy kulinarne i cukiernicze wyczarowują smaki których trzeba spróbować.
Było zbieranie owoców w sadach kwalifikowanych przy chacie w CHrystkowie. Smażenie powideł w kotle kuprowym jak Menonici, szarlotki serniki, kiszeniu pomidorów, zaprawach owocowych i sztuce robienia octu z owoców ( nie tylko jabłek). Prezentowali się praktycy, producenci i panie z Ukrainy serwujące kozackiego kulesza (zupa na kaszy jaglanej).Po dwóch dniach stricte praktycznych dzisiaj organizatorzy (TPDW i Zespół Parków Krajobrazowych nad Dolna Wisłą) zapraszają na prezentacje i wykłady dla miłośników sadownictwa i przetwórstwa. O różnorodności kulturowej sadownictwa w Dolinie Dolnej Wisły, o dawnych odmianach jabłoni, o technice suszenia owoców, o sadach przydomowych, sposobach oznaczania drzew i sztuce wytwarzania nalewek opowiedzą najwyższej klasy specjaliści i praktycy z Polski i z Litwy i Ukrainy. Wśród nich będą mówić: prof. Jarosław Dumanowski (UMK Toruń)& dr hab. Ihor Lylo (LwowskiUniwersytet Narodowy im. Iwana Franki), prof. dr Rimvydas Laužikas (Uniwersytet Wileński), dr Michał Targowski (UMK Toruń) & dr hab. Tomasz Karasiewicz (UMK Toruń).
Ciekawe warsztaty z wytwarzania i serwowania menonickiego likieru Machandel, a także żeglarskie rytuały z nim związane zaprezentują: Andrzej Dębiec & Dorota Kobielewska-Debięc, a do sztuki wytwarzania nalewek owocowych wprowadzą Ewa Szafarczyk & Mariusz Fik. Będzie smacznie i ciekawie.
Dokładny plan
DZIEŃ 3 - Sobota, 24 września 11.00 – 13.30 - mini seminarium - I blok
Różnorodność krajobrazowa i kulturowa Doliny Dolnej Wisły – dr Michał Targowski (UMK Toruń) & dr hab. Tomasz Karasiewicz (UMK Toruń)
Dawne odmiany jabłoni uprawianych przed I wojną światową na Litwie - prof. dr Rimvydas Laužikas (Uniwersytet Wileński)
“Jak ich suszyć należy” Staropolskie sposoby konserwacji owoców i warzyw - prof. dr hab. Jarosław Dumanowski (UMK Toruń)& dr hab. Ihor Lylo (LwowskiUniwersytet Narodowy im. Iwana Franki)
Niezwykła historia czerechy Kleparowskiej. Jak przywrócić utracone tradycje w dużym mieście - dr hab. Ihor Lylo (Lwowski Uniwersytet Narodowy im. Iwana Franki)
Przyrodnicze znaczenie sadów przydomowych – Łukasz Woźniak & Gall Anonim
Wystawa wydawnictw pomologicznych – Gall Anonim
ok. 13.30 – 14.00 przerwa kawowa & poczęstunek
14.00 - 18.00 mini seminarium - II blok
Rozstrzygnięcie konkursu na „Najsmaczniejszą szarlotkę i nie tylko”
Podstawy oznaczania odmian drzew owocowych – Ryszard Rawski
Warsztaty z wytwarzania i serwowania likieru Machandel – Andrzej Dębiec & Dorota Kobielewska-Debięc
10. Wprowadzenie do sztuki wytwarzania nalewek owocowych – Ewa Szafarczyk & Mariusz Fik
DZIEŃ 4 - Niedziela, 25 września 2022 r.
10.00 – 11.30 zbiór owoców w sadzie 11.30 – 12.00 przerwa kawowa
12.00 – 13.30 zbiór owoców w sadzie
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie