Reklama

Dni Otwarte Sadów w Chrystkowie. Wszystko o sadach, owocach i ich przetwórstwe. Potrwają do niedzieli, warto zobaczyć i... posmakować [ZDJĘCIA]

Od czwartku (22 września) do niedzieli (25 września) warto podjechać do Chrystkowa. Pielęgnacja drzew i przetwórstwo owoców i pomidorów na warsztatach, pokazach, wystawach i wykładach. Degustacje i pokazy kulinarne i cukiernicze wyczarowują smaki których trzeba spróbować.

Było zbieranie owoców w sadach kwalifikowanych przy chacie w CHrystkowie. Smażenie powideł w kotle kuprowym jak Menonici, szarlotki serniki, kiszeniu pomidorów, zaprawach owocowych i sztuce robienia octu z owoców ( nie tylko jabłek). Prezentowali się praktycy, producenci i panie z Ukrainy serwujące kozackiego kulesza (zupa na kaszy jaglanej).Po dwóch dniach stricte praktycznych dzisiaj organizatorzy (TPDW i Zespół Parków Krajobrazowych nad Dolna Wisłą) zapraszają na prezentacje i wykłady dla miłośników sadownictwa i przetwórstwa. O różnorodności kulturowej sadownictwa w Dolinie Dolnej Wisły, o dawnych odmianach jabłoni, o technice suszenia owoców, o sadach przydomowych, sposobach oznaczania drzew i sztuce wytwarzania nalewek opowiedzą najwyższej klasy specjaliści i praktycy z Polski i z Litwy i Ukrainy. Wśród nich będą mówić: prof. Jarosław Dumanowski (UMK Toruń)& dr hab. Ihor Lylo (LwowskiUniwersytet Narodowy im. Iwana Franki), prof. dr Rimvydas Laužikas (Uniwersytet Wileński), dr Michał Targowski (UMK Toruń) & dr hab. Tomasz Karasiewicz (UMK Toruń).
Ciekawe warsztaty z wytwarzania i serwowania menonickiego likieru Machandel, a także żeglarskie rytuały z nim związane zaprezentują: Andrzej Dębiec & Dorota Kobielewska-Debięc, a do sztuki wytwarzania nalewek owocowych  wprowadzą Ewa Szafarczyk & Mariusz Fik. Będzie smacznie i ciekawie.

Dokładny plan
DZIEŃ 3 - Sobota, 24 września 11.00 – 13.30 - mini seminarium - I blok

  1. Różnorodność krajobrazowa i kulturowa Doliny Dolnej Wisły – dr Michał Targowski (UMK Toruń) & dr hab. Tomasz Karasiewicz (UMK Toruń)

  2. Dawne odmiany jabłoni uprawianych przed I wojną światową na Litwie - prof. dr Rimvydas Laužikas (Uniwersytet Wileński)

  3. “Jak ich suszyć należy” Staropolskie sposoby konserwacji owoców i warzyw - prof. dr hab. Jarosław Dumanowski (UMK Toruń)& dr hab. Ihor Lylo (LwowskiUniwersytet Narodowy im. Iwana Franki)

  4. Niezwykła historia czerechy Kleparowskiej. Jak przywrócić utracone tradycje w dużym mieście - dr hab. Ihor Lylo (Lwowski Uniwersytet Narodowy im. Iwana Franki)

  5. Przyrodnicze znaczenie sadów przydomowych – Łukasz Woźniak & Gall Anonim

  6. Wystawa wydawnictw pomologicznych – Gall Anonim

ok. 13.30 – 14.00 przerwa kawowa & poczęstunek

14.00 - 18.00 mini seminarium - II blok

  1. Rozstrzygnięcie konkursu na „Najsmaczniejszą szarlotkę i nie tylko”

  2. Podstawy oznaczania odmian drzew owocowych – Ryszard Rawski

  3. Warsztaty z wytwarzania i serwowania likieru Machandel – Andrzej Dębiec & Dorota Kobielewska-Debięc

10. Wprowadzenie do sztuki wytwarzania nalewek owocowych – Ewa Szafarczyk & Mariusz Fik

DZIEŃ 4 - Niedziela, 25 września 2022 r.

10.00 – 11.30 zbiór owoców w sadzie 11.30 – 12.00 przerwa kawowa
12.00 – 13.30 zbiór owoców w sadzie

 

Aplikacja nswiecie.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo nSwiecie.pl




Reklama
Wróć do