Reklama

Dni Otwarte Sadów w Chrystkowie. Wszystko o sadach, owocach i ich przetwórstwe. Potrwają do niedzieli, warto zobaczyć i... posmakować [ZDJĘCIA]

Od czwartku (22 września) do niedzieli (25 września) warto podjechać do Chrystkowa. Pielęgnacja drzew i przetwórstwo owoców i pomidorów na warsztatach, pokazach, wystawach i wykładach. Degustacje i pokazy kulinarne i cukiernicze wyczarowują smaki których trzeba spróbować.

Było zbieranie owoców w sadach kwalifikowanych przy chacie w CHrystkowie. Smażenie powideł w kotle kuprowym jak Menonici, szarlotki serniki, kiszeniu pomidorów, zaprawach owocowych i sztuce robienia octu z owoców ( nie tylko jabłek). Prezentowali się praktycy, producenci i panie z Ukrainy serwujące kozackiego kulesza (zupa na kaszy jaglanej).Po dwóch dniach stricte praktycznych dzisiaj organizatorzy (TPDW i Zespół Parków Krajobrazowych nad Dolna Wisłą) zapraszają na prezentacje i wykłady dla miłośników sadownictwa i przetwórstwa. O różnorodności kulturowej sadownictwa w Dolinie Dolnej Wisły, o dawnych odmianach jabłoni, o technice suszenia owoców, o sadach przydomowych, sposobach oznaczania drzew i sztuce wytwarzania nalewek opowiedzą najwyższej klasy specjaliści i praktycy z Polski i z Litwy i Ukrainy. Wśród nich będą mówić: prof. Jarosław Dumanowski (UMK Toruń)& dr hab. Ihor Lylo (LwowskiUniwersytet Narodowy im. Iwana Franki), prof. dr Rimvydas Laužikas (Uniwersytet Wileński), dr Michał Targowski (UMK Toruń) & dr hab. Tomasz Karasiewicz (UMK Toruń).
Ciekawe warsztaty z wytwarzania i serwowania menonickiego likieru Machandel, a także żeglarskie rytuały z nim związane zaprezentują: Andrzej Dębiec & Dorota Kobielewska-Debięc, a do sztuki wytwarzania nalewek owocowych  wprowadzą Ewa Szafarczyk & Mariusz Fik. Będzie smacznie i ciekawie.

Dokładny plan
DZIEŃ 3 - Sobota, 24 września 11.00 – 13.30 - mini seminarium - I blok

  1. Różnorodność krajobrazowa i kulturowa Doliny Dolnej Wisły – dr Michał Targowski (UMK Toruń) & dr hab. Tomasz Karasiewicz (UMK Toruń)

    Reklama
  2. Dawne odmiany jabłoni uprawianych przed I wojną światową na Litwie - prof. dr Rimvydas Laužikas (Uniwersytet Wileński)

  3. “Jak ich suszyć należy” Staropolskie sposoby konserwacji owoców i warzyw - prof. dr hab. Jarosław Dumanowski (UMK Toruń)& dr hab. Ihor Lylo (LwowskiUniwersytet Narodowy im. Iwana Franki)

  4. Niezwykła historia czerechy Kleparowskiej. Jak przywrócić utracone tradycje w dużym mieście - dr hab. Ihor Lylo (Lwowski Uniwersytet Narodowy im. Iwana Franki)

  5. Przyrodnicze znaczenie sadów przydomowych – Łukasz Woźniak & Gall Anonim

    Reklama
  6. Wystawa wydawnictw pomologicznych – Gall Anonim

ok. 13.30 – 14.00 przerwa kawowa & poczęstunek

14.00 - 18.00 mini seminarium - II blok

  1. Rozstrzygnięcie konkursu na „Najsmaczniejszą szarlotkę i nie tylko”

  2. Podstawy oznaczania odmian drzew owocowych – Ryszard Rawski

  3. Warsztaty z wytwarzania i serwowania likieru Machandel – Andrzej Dębiec & Dorota Kobielewska-Debięc

10. Wprowadzenie do sztuki wytwarzania nalewek owocowych – Ewa Szafarczyk & Mariusz Fik

DZIEŃ 4 - Niedziela, 25 września 2022 r.

10.00 – 11.30 zbiór owoców w sadzie 11.30 – 12.00 przerwa kawowa
12.00 – 13.30 zbiór owoców w sadzie

Reklama

 

Aplikacja nswiecie.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo nSwiecie.pl




Reklama