
Otworzenie cukierni wiąże się z koniecznością rozwiązania wielu problemów. Jednym z najważniejszych jest z całą pewnością kwestia wyposażenia lokalu. Chodzi tu zarówno o sprzęt niezbędny do przygotowania produktów, jak i artykuły, które będą służyć do ich ekspozycji. Początkującym w tej branży to zadanie może przysporzyć wielu problemów. Części z nich unikniecie, poznając najważniejsze zasady doboru sprzętu. W tym artykule dowiecie się, jakie są najważniejsze parametry mebli gastronomicznych, czy lepszym wyborem będą modele ze stali nierdzewnej, czy malowane proszkowo oraz jakie znaczenie ma gwarancja na sprzęt.
Jednymi z najważniejszych elementów wyposażenia każdej cukierni są z całą pewnością meble takie jak witryna lub szafa chłodnicza (ich szeroki wybór znajdziemy na gastroprodukt.pl/meble-gastronomiczne). Zdecydowana większość oferowanych w takich punktach produktów zawiera mleko i jego przetwory, jajka lub inne składniki szybko ulegające zepsuciu. Przechowywanie ich w temperaturze pokojowej nie tylko przyczynia się do utraty ich właściwości smakowych i wizualnych, ale też może prowadzić do rozwoju groźnych dla zdrowia i życia drobnoustrojów, takich jak bakterie salmonelli.
Materiałem, z którego najczęściej wykonuje się meble chłodnicze jest stal - zarówno nierdzewna, jak i malowana proszkowo (o zaletach poszczególnych rozwiązań więcej opowiemy w następnych akapitach). Jej użycie jest podyktowane przede wszystkim łatwością utrzymania czystości - a kwestie higieniczne w branży gastronomicznej i spożywczej mają kluczowe znaczenie.
Poza meblami chłodniczymi, ważnym elementem wyposażenia są stoły, regały i szafki. Z uwagi na łatwe czyszczenie oraz utrudnione warunki dla rozwoju drobnoustrojów, one również najczęściej produkowane są ze stali nierdzewnej. Jeśli chodzi o sprzęt tego typu, należy wspomnieć przede wszystkim o:
By szafa chłodnicza dobrze spełniała swoją funkcje, musi spełniać określone warunki. Najważniejsze dane techniczne, na które należy zwrócić uwagę przy wyborze szafy lub witryny to:
Wybierając produkt, który będzie używany w części dostępnej dla klientów, warto zwrócić też uwagę na to, czy posiada ono następujące cechy:
Ostatnia kwestia to materiał wykonania. Jak już wspomnieliśmy, na rynku znajdziemy modele ze stali nierdzewnej oraz malowanej proszkowo.
Stal nierdzewna jest bardzo higieniczna i trwała, ale ze względu na swój nieco sterylny charakter, nie zawsze dobrze prezentują się w ogólnodostępnych częściach lokalu. Jeśli zależy nam na jej wyglądzie, wybierzmy więc model malowany.
/Materiał Partnera/
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie