
Zawodniczka fitness bikini i szef kuchni przetrwali pandemię serwując dietetyczny catering z ziemniakami w roli głównej. Pyra.pl to bar, który powstał z połączenia pasji dwóch zakochanych osób
Anna Błaszak zakochała się w Borach Tucholskich, kiedy pierwszy raz przyjechała tu jako turystka, około 10 lat temu. - Tleń, okazał się na tyle malowniczą i spokojną oazą, że gdy w 2017 roku nadarzyła się okazja nabycia nieczynnej smażalni ryb, to nie zastanawiałam się zbyt długo - przyznaje właścicielka Pyra.pl. - Doświadczenie zdobyte w restauracjach za granicą, jak również poznanie mojej drugiej połowy, który jest szefem kuchni, pozwoliło na stworzenie restauracji, która ma niepowtarzalny charakter. Nazwa pokazuje rodzaj serwowanych potraw (np. placki ziemniaczane, frytki grubo krojone i inne), a także określa region w którym się wychowałam, czyli Wielkopolska. słynąca z potraw ziemniaczanych. Kuchnia tradycyjna jaką serwujemy ma łączyć kilka regionów Polski. Dlatego placki są z blachy z dodatkami typowymi dla kuchni Beskidu Śląskiego, ziemniaki pieczone z „gzikiem” lub śledziem są znane przede wszystkim w regionie poznańskim, a babka ziemniaczana, czyli „szandar” i pstrąg to regionalne dania kuchni kujawskiej. Dodatkowo serwujemy mięsa grillowane oraz zupy na wywarze. Cały proces przygotowywania potraw oparty jest o pieczenie, grillowanie, więc od dawna uważane za naturalne (bez tłuszczu, gotowych dań mrożonych i mikrofalówki), co czyni je dietetycznymi - dodaje.
Przez pierwsze dwa lata restauracja działała tylko sezonowo, od maja do września. Sytuacja zmieniła się, kiedy pani Ania przeprowadziła się do Tlenia na stałe. - We wrześniu 2019 roku powstał pomysł, aby serwować posiłki nie tylko turystom, którzy tak licznie odwiedzają nas w lecie, ale również okolicznym mieszkańcom - wspomina Anna Błaszak. - Dlatego od listopada zaczęliśmy gotować gorące obiady z dostawą do domu oraz posiłki dietetyczne według indywidualnych wskazań. Początki były słabe, ale w chwili obecnej mamy do 150 obiadów tygodniowo i kilkanaście osób na diecie całodziennej - dodaje. Za posiłki na cały dzień trzeba zapłacić w zależności od diety i kaloryczności od 36 do 70 zł. Szef kuchni może przygotować dla każdego zrównoważoną i dopasowaną do potrzeb dietę. Proponuje dietę dla alergików, wegetariańską oraz dla sportowców. Jest również standardowa dieta, dla osób, które chcą nauczyć się zdrowych nawyków żywieniowych. Obecnie Pyra.pl dowozi posiłki w okolice Tlenia, Osia, Żura, Lniana i Śliwice. - Ale jeśli będzie zainteresowanie możemy również dojeżdżać do Świecia - wyjaśnia Błaszak.
O tym jak ważne jest żywienie może wiele opowiedzieć właścicielka baru, która trenuje fitness. - Sportem zajmuję się od dawna, jednak dopiero od 2012 roku zaczęłam myśleć poważnie na temat fitness. Pierwsze treningi były ciężkie, nie tylko fizycznie, ale również ze względu na zmianę zwyczajów żywieniowych. Wcześniej nie byłam wzorem do naśladowania. Jednak ciężka praca na siłowni, a dodatkowo studia w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia pozwoliły mi rozwinąć moje pasje w kierunku zdrowia, fitness i kosmetologii - wyjaśnia. - Fitness jest równie wymagający, jak praca przy prowadzeniu restauracji. Trzeba wszystko dokładnie zaplanować, przygotować i być gotowym na wszystko. Wymaga to koncentracji, aby nie popełnić żadnego błędu. Dodatkowo w fitness na sukces składa się 20 procent ciężkich treningów i 80 procent odpowiedniego żywienia. Dlatego tak jak w sporcie, tak i w naszej restauracji staramy się, aby dania były dopracowane na 100 procent - dodaje.
Mimo cateringu także bar z Tlenia ucierpiał podczas ograniczeń wprowadzonych przez rząd ze względu na pandemię. - Obecna sytuacja dla branży gastronomicznej jest bardzo dramatyczna - przyznaje pani Ania. - Nikt nie wie jak będzie wyglądało lato. Planowaliśmy w tym roku otworzyć bar dla turystów już w kwietniu, ale nie było takiej możliwości. Obecnie bazujemy tylko na dowozach, ale mamy nadzieją, że od początku czerwca będziemy gościć naszych stałych bywalców, jak również nowych gości. Wprowadzamy nowe menu, które będzie odpowiedzią na prośby stałych klientów. Były plany rozbudowy, ale w obecnej sytuacji zostały one wstrzymane - dodaje.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Ten komentarz jest ukryty - kliknij żeby przeczytać.